Když se řekne ovocný čaj


15.7.2015

Ovocné čaje se v České republice těší vysoké oblibě od 90. let, zejména díky mnoha možným kombinacím chutí a vůní. V západní Evropě se ale objevily už v 50. letech a jejich vzestup nastal v letech sedmdesátých. Obsahují minimálně 50 % sušeného ovoce a sušené byliny.Čaj se zabydlel přibližně v 93% českých domácností a spotřeba čaje zde činí průměrně 500 šálků ročně. Z toho třetina připadá právě na ovocné čaje. Nejvíce si na nich pochutnávají děti a ženy. Pomyslné první příčky žebříčku nejoblíbenějších příchutí obsadily již po několik let citron a lesní plody.

Co obsahují ovocné čaje?

Základem pro výrobu jsou plody šípku, plody jablka, slupky z jablek, pomerančová a citronová kůra, květ ibišku súdánského. Cenné látky obsahují i plody aronie – černého jeřábu, plody černého rybízu, maliníku, borůvek, černého bezu a také rakytníku. Tyto složky se do směsí přidávají buď ve formě mletých plodů nebo jako práškové extrakty, rozpustné ve vodě. Další možností jsou i sušené šťávy z ovoce, například z pomerančů, citrónů, malin, jahod, které se rovněž rozpouští po přelití horkou vodou. Jsou přírodní, s přirozenou chutí a vůní. Trendem v používání ovocných složek do čajů se staly extrakty z netradičních ovocných druhů jako jsou například plody nopálu, mangostanu, guarany. Zajímavými složkami jsou subtropické a tropické koření – oddenek zázvorovníku, kůra skořicovníku.

Kde se byliny berou?

Součástí ovocných čajů mohou být i bylinné druhy. Některé rostliny se v Evropě sbírají ve volné přírodě, například list a plod ostružiníku, maliníku, jejich plody, list kopřivy, květ a plod bezu, plody šípku, list jahodníku. Jiné složky se pouze pěstují. K nejvíce pěstovaným léčivým rostlinám v mírném pásmu patří máta peprná, meduňka lékařská, heřmánek pravý, anýz vonný, fenykl obecný. Z ovocných druhů se začíná rozšiřovat pěstování rakytníku řešetlákového. Pěstují se i rybíz černý a červený, třešně, višně, černý jeřáb. V tropickém a subtropickém pásmu se pěstuje většina koření.

Zelenina součást čaje

Do ovocných čajů se překvapivě přidává i zelenina, například sušený kořen červené řepy, která nálev obarví a dodá mu jemně zakulacenou chuť a látky antioxidační povahy. Chutné jsou směsi s obsahem sušeného kořene mrkve, který je zdrojem karotenoidů – žlutooranžových barviv s blahodárným účinkem na zrak. Ovocné čaje dávají možnost zakomponovat širokou škálu aromatických látek a spotřebiteli tak zprostředkovat variace vůní a chutí. Moderní aromata přírodního typu jsou často látky izolované přímo z rostlin zapouzdřené do obalu. Tato aromata jsou chráněná do doby než se nálevový sáček přelije vroucí vodou a teprve poté se rozvine vůně a celkový dojem. Někdy lze přidávat i aromata v tekuté formě, která se aplikují na sypkou směs postřikem. Během míchání směsi ve velkém bubnu (homogenizátoru) se částice směsi obalí tekutým aromatem a směs se pečlivě promíchá.

Sypaný nebo porcovaný?

Čaje jsou v obchodech k dostání ve formě sypané nebo porcované. Sypané, které obsahují řezané ovoce s částmi o velikosti kolem 5 mm nebo mleté a následně porcované do nálevových sáčků. Ovoce má vysoký obsah vody, musí se pečlivě sušit a před balením se často směsi musí dosušovat, aby nedošlo k zalepení balicího stroje. Fermentace známá u pravého čaje se neprovádí. Porcované ovocné čaje se vyrábí ve formě sáčků z filtračního papíru, které se opatří sponkou, nití a etiketou a celé se zabalí do papírového nebo plastového obalu se svařitelným okrajem. Moderním způsobem je sešití filtračního papíru sáčku pouze nití bez kovové sponky.

Jak se jednotlivé suroviny získávají a zpracovávají?

Například plody rakytníku se obtížně sklízí. Ořezané větve z keřů se hluboce zmrazí, pak se plody oklepou. Ze směsi se odstraní listy, zbytky větviček a plody se přesítují. Nakonec se suší, lisují nebo mrazí. Plody rybízu se sklízí speciálním strojem, který třese s větvemi keřů v pásu, plody padají do nákladního prostoru jedoucího stroje. Třešně, višně se sklízí ručně nebo otřasačem, přičemž plody padají do plachet pod stromy. Jablka, hrušky se sklízí ručně otrháváním. Kořenová zelenina se sklízí vyorávači, které jedou v pásech po poli a malým dopravníkem se kořeny mrkví nebo červené řepy skládají do vlečky traktoru, který jede vedle. Velmi obtížná je sklizeň šípků a bezinek. Šípky se sbírají výhradně ručně, keře jsou plné trnů, často se musí používat kožené rukavice. Šípky využíváme v ovocných čajích ve velké míře, proto je výroba závislá na aktivitě sběračů a následně výkupen. Vykupují se sušené nebo čerstvé. Pokud má výrobce k dispozici roštové sušárny, může vykoupit šípky a podobné plody v čerstvém stavu a sám se postarat o kvalitní usušení. Roštové sušárny mají velkou sušicí plochu na roštech, kterou tvoří polypropylenová nebo kovová síť. Prostor pod rošty je vyhříván elektřinou nebo plynem, cirkuluje zde teplý vzduch a je přeháněn přes vrstvu sušených plodů.

Jak správně připravit ovocný čaj?

Zpravidla jeden sáček nebo vrchovatou čajovou lžičku směsi na sítku přelijeme 250 ml vroucí vody. Doba vyluhování je maximálně 5–8 minut. Chceme šálek s jemnými složkami aroma ovoce i bylin a současně zachovat cenné vitaminy a další látky. Pakliže ovocný čaj neobsahuje ibiškový květ, nesmíme se divit slabšímu červenému zabarvení nálevu. V žádném případě to není technologická chyba. Ostatní ovoce nemá takovou barvicí schopnost. Například plody černého jeřábu, borůvek, černého rybízu poskytují v nálevu tmavě našedlou barvu, lehce do modra. Velmi pěkně do červena barví i kořen červené řepy. Některé práškové extrakty mají rovněž načervenalou barvu (ostružiny a maliny). Plody šípku a jablka mají nálev velmi lehce nažloutlý.

Co obsahuje ovoce v čajových směsích?

Sušené ovoce je zdrojem řady vitamínů skupiny B, provitamínu A a vitaminu C, který má ochranné účinky na organismus, působí antioxidačně a využívá se k prevenci infekčních onemocnění. Velmi významnými složkami jsou tzv. polyfenolické látky, zejména antokyanová barviva obsažená v tmavém ovoci, jako je právě aronie, borůvky, ostružiny, plody černého bezu a také acaí. Tyto látky mají silné antioxidační účinky a působí ochranně na lidský organismus. Ovocné čaje bez obsahu pravého čaje neobsahují kofein, alkaloid z kávovníku. Jsou tedy vhodné pro osoby, které mají kvůli kofeinu omezené pití kávy a pravého čaje.

Nápoj pro celou rodinu

Ovocné čaje jsou ideálním nápojem pro celou rodinu, včetně dětí i těhotných. Ty si však svůj pitný režim musí přizpůsobit svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Obecné pravidlo, že vše je dobré střídat, platí i u čajů. Výslednou chuť čaje může ovlivnit řada faktorů, kromě složení také doba použitelnosti a způsob přípravy nálevu. Také náš zdravotní stav může měnit vnímání chutí, například pokud trpíme nevolností v těhotenství nebo jsme konzumovali ostré jídlo, různá koření nebo jsme kuřáci.

Sladit nebo nesladit?

Pokud jsme zvyklí nápoje sladit, doporučujeme použít spíše med. Med je sice také zdrojem cukrů pro organismus a není tedy vhodný pro diabetiky, ale jde o lépe stravitelné sladidlo. Abychom neznehodnotili cenné složky medu, přidáváme jej do již chladnoucího čaje, tedy při teplotě do 45 °C, kdy na šálku udržíme bez problémů ruku.